Radul-begov konak - "Stari Zaječar"

U centru Zaječara, u ulici Ljube Nešića, koja je ujedno i trgovački deo grada, nalazi se Radul begov konak, jedan od sppomenika orijentalne kulture u ovom kraju.

Nije moguće utvrditi ko je sagradio i bio vlasnik konaka ali, pretpostavlja se da je po oslobođenju Timočke krajine od Turaka 1833. godine, konak dobio novog vlasnika - Radul bega. Po sultanovom naređenju, Turci su morali da napuste novooslobođene nahije, a svoja nepokretna dobra da ustupe srpskoj upravi ili prodaju hrišćanima. Tako je i čardak, od nekog nepoznatog turčina, otkupio tada najbogatiji Grljanac (selo Grljan pored Zaječara), Radul Gligorijević, kasnije poznat po nadimku Radul-beg.

Čardak Radul bega ima prizemlje i sprat. Prilikom rekonstrukcije objekta nađeno je da su prizemne prostorije korišćene kao zanatske radnje dok je spratni stmbeni deo čardaka bio daleko atraktivniji i folkloristički interesantniji.

Godine 1976. završen a je rekonstrukcija i adaptacija čardaka, a 2008. godine, sredstvima Ministarstva kulture u Beogradu, izvršena je nova sanacija objekta.

Na spratu je smeštena stalna postavka "Stari Zaječar" koja prezentuje materijalnu i duhovnu kulturu grada XIX i XX veka, u prizemlju je galerijski prostor u kome se, pored likovnih izložbi odvijaju i drugi raznovrsni programi. Prostor Radul begovog konaka je i omiljeno mesto okupljanja mladih.

 

 01. april - 31. oktobar

ponedeljak - petak: 08-18h
subota i nedelja: 09-18h

 

Odrasli: 300din
(Narodni muzej + Radul begov konak)

Odrasli - vezana ulaznica: 400din
(Narodni muzej + Radul begov konak + Felix Romuliana)

Deca (7-12) / školske ekskurzije / studenti / penzioneri: 300din
(Narodni muzej + Radul begov konak + Felix Romuliana)

Kontakt

Dragoslava Srejovića 2
19000 Zaječar

Tel. +381 (0)19 422 930
Fax +381(0)19 440 838

sekretar@muzejzajecar.org
www.muzejzajecar.org

Pratite nas...

Gde se nalazimo...

© 2018. Narodni muzej Zaječar. Sva prava zadržana. pixArt studio web&graphics

Please publish modules in offcanvas position.