Istorija

Odeljenje istorije zaječarskog muzeja počelo je sa radom 1951. godine - iste godine kada je muzej osnovan. Poput svih odeljenja ovog tipa u muzejima širom nekadašnje SFR Jugoslavije cilj mu je bio da neguje oslobodilačke i revolucionarne tradicije pa je, već tokom prve decenije, formirana stalna postavka u okviru koje su bila dva istorijska segmenta: Narodnooslobodilačka borba u Timočkoj krajini i Timočka buna 1883. godine. Značajne promene u čitavom društvu nastupile su tokom poslednje decenije XX veka i ova postavka je rasformirana. Rekonstrukcijom izložbenog prostora 2010. godine odeljenje istorije ponovo je, nakon 20 godina, zastupljeno ali sada sa naglaskom na ličnosti koje su se svojim radom izdvojile iz lokalne sredine i uticale na život u čitavoj državi, poput Adama Bogosavljevića, Nikole Pašića, Đorđa Genčića i drugih.

Istorijska zbirka zaječarskog muzeja danas sadrži nešto više od 2500 predmeta i ona je kompromis nasleđenog i novog. Vremenski pripada XIX i XX veku, razvrstana je po periodima: do 1918. godine, od 1918. do 1941. godine, NOR i posleratni razvoj. Podeljena je i po kolekcijama: odlikovanja, oružje i vojna oprema, fotografije, dokumenata, plakati, uniforme, karte, zastave, vojno - tehnički materijal fabričke proizvodnje, pečati i memorijalne zbirke. Na početku XXI veka pokazale su se od velikog značaja memorijalne zbirke tako da su formirane četiri: Nikole Pašića, Antonija Antića (zaverenika iz 1903. godine) i dvojice političara iz reda tzv. ratnih kadrova, aktivnih u drugoj polovini XX veka: Dobrivoja Radosavljevića Bobija i Živana Vasiljevića.

Ovo je i nagoveštaj budućeg pravca razvoja istorijskog odeljenja muzeja, koji polazi od toga su upravo ljudi ti koji čine određenu sredinu posebnom. Moramo istaći da se ne ograničavamo samo na političare već nameravamo da formiramo i zbirke istaknutih naučnika, umetnika i drugih poreklom sa ovih prostora, koji su zaslužni da se o njima vodi posebna briga. Istovremeno, mada u centar istraživanja postavljamo čoveka, ne želimo da zapostavimo ni ostale segmente istorijskog razvoja Zaječara i okoline.

Kontakt

Dragoslava Srejovića 2
19000 Zaječar

Tel. +381 (0)19 422 930
Fax +381(0)19 440 838

sekretar@muzejzajecar.org
www.muzejzajecar.org

Pratite nas...

Gde se nalazimo...

© 2018. Narodni muzej Zaječar. Sva prava zadržana. pixArt studio web&graphics

Please publish modules in offcanvas position.